Sağlık

Aşı karşıtlığı arttı: Diyarbakır’da boğmaca salgını başladı

Dünyada her yıl yaklaşık 300 bin kişinin ölümüne neden olan boğmaca, Diyarbakır’da hortladı. Tanısı PCR testi ile konulan boğmaca nedeniyle, Diyarbakır’da hasta yatışı arttı. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne son bir ayda öksürük krizi ve solunum sıkıntısı ile yatırılan 40 bebeğin boğmaca testi pozitif çıktı.

‘1 YAŞ ALTI BEBEKLER TEHLİKEDE’

Amida Haber’e konuşan Doğu Pediatri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Asena, hastalığın her yaşta görülebileceğini ancak en çok 1 yaş altı bebekleri etkilediğini söyledi. Boğmacanın ölümcül sonuçlar doğurabileceğine işaret eden Asena, “Boğmaca oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Haftalarca süren öksürük krizleriyle seyreder. Öksürük ortalama 6 hafta sürer; ancak çocukların yarısı 10 haftadan daha uzun süre öksürür. Aşı bulunmadan önce bebek ölümlerinde önemli bir nedendi. Koronavirüs sonrası aşı karşıtlığının artışı nedeniyle boğmaca vakalarında da artış olmuştur. Boğmacadan ölümler aşılanmayla önlenebilir” dedi.

‘BULAŞICILIK HAFTALARCA SÜREBİLİR’

Doç. Dr. Muhammet Asena, boğmacanın hava yoluyla damlacık enfeksiyonuyla bulaştığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Hastalanan kişi haftalarca bulaştırıcı olabiliyor. Hastalığın kuluçka dönemi 7-42 gündür. Bu dönemde hastada hiçbir bulgu yoktur. Aynı evin içinde bulaşma oranı yüzde 90’dan fazladır. Bebeklere genelde en sık anneden ve diğer kardeşlerden bulaşıyor” dedi. Asena, hastalığın seyrine ilişkin şu bilgileri verdi: “Başlangıçta 1 hafta süren nezle, hapşırık, hafif ateş, gözlerde sulanma olur. Hasta en fazla bu dönemde bulaştırıcıdır. Sonraki hafta öksürük krizleri başlar. Bu dönemde öksürük krizi sonrası kusmalar görülür. Öksürük 8 hafta sürebilir. Daha sonraki iyileşme döneminde öksürük krizlerinin şiddeti ve sıklığı azalarak kaybolur, bu süre ise en az 1-2 hafta sürer.

‘ANNEYE AŞI YAPILMALI’

Aşılanmamış bir yaş altı bebeklerde, annesi hastalanan bebeklerde, prematüre ya da kronik rahatsızlıkları olanlarda boğmacanın tehlikeli seyrettiğine işaret eden Asena şunları söyledi: “Öksürük krizleri havale, oksijen azlığına bağlı beyin hasarı, nefes darlığı, nefes durması, beslenme bozukluğu gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Küçük bebekleri solunum cihazına bağlamak gerekebilir. Yaşlılar ve aynı koronavirüsteki gibi kronik akciğer sorunu olanlarda tehlikeli seyreder.”

Boğmacadan en önemli korunma yolunun aşılar olduğunu söyleyen Dr. Asena, “Hamilelikte ve hastaneden taburcu olurken her anneye boğmaca içeren karma aşı yapılmalıdır. Bu, bebekleri ölümcül seyreden boğmacadan korumaktadır” dedi.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu