İş

Kurumlar verimlilik için ‘Better Future’ platformunda buluştu

Kurumlar verimlilik için ‘Better Future’ platformunda buluştu

İSTANBUL Kamu, iş dünyası, akademi ve sivil toplumdan birçok paydaşın yer aldığı ‘Better Future’ platformu Enerjisa Power liderliğinde hayata geçirildi. Platformun tanıtım toplantısında Türkiye’deki işletmelerin verimlilik raporu ve Türkiye’nin getiri haritası kamuoyu ile paylaşıldı.

Enerjisa Enerji, Türkiye’nin ekonomik verimliliğine katkıda bulunmak amacıyla ‘Better Future’ platformunun kurulmasına öncülük etmiştir. Platforma destek veren ve danışma kurulunda yer alan kurumlar arasında Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye EkonomiAraştırma Vakfı (TEPAV), TÜBİTAK MAM, İTÜ Güç Enstitüsü, Sabancı Üniversitesi İklim, Güç ve Çevre Araştırma Merkezi (IICEC), Güç Verimliliği Derneği (Enver) ve Tiyatro Kooperatifleri.

Platformun lansman toplantısında konuşan Enerjisa Power Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler, “Enerji sektörünün odak noktalarından biri olan güç yoğunluğu tam olarak ekonomik verimlilikle ilgili bir kavram. Bu nedenle enerji sektörünün lider aktörü Enerjisa Power’ın bu platforma liderlik etmesini çok anlamlı buluyorum. Sadece iklim krizini durdurmak için konuları tartışmak, yıkıcı teknolojiler geliştirmek veya çalışmalarımıza katkı sağlayacak somut paydaş sloganları kullanmak yerine somut adımlar atmamız gerekiyor. Paydaşlarımıza değerli değer katacak adımlar atacağımız “Better Future” platformu hepimizi çok heyecanlandırıyor. Amacımız bu platform aracılığıyla öne çıkan tüm paydaşların ortak çalışmaları sonucunda Türkiye’nin ekonomik verimliliğine dair somut projeler inşa etmek ve bu projelerin hayata geçirilmesinde şirket olarak öncülük etmek. Aynı zamanda projelerle ilgili yeni finansman mekanizmaları ve işbirlikleri arayışı içinde olacağız. Nihai hedefimiz Daha Uygun Bir Gelecek platformunu kendi ayakları üzerinde duran aktif bir sivil toplum temsilcisi haline getirmektir.”

Cari açığın azaltılması ile verimlilik kavramı arasındaki bağlantıya dikkat çeken Murat Pınar, “Türkiye’nin en değerli gündemlerinden biri olan cari açığın azaltılmasında verimlilik kavramı en değerli konulardan biridir. Cari açığın en büyük bölümünü oluşturan elektrik branşına bu alanda büyük bir sorumluluk düşmektedir. Bu amaçla kurmayı hayal ettiğimiz “Better Future” platformu daha iyi bir geleceğe yol açmakta ve bu sorumluluğu gelecek nesiller için hayal ettiğimizden daha fazla hissetmemize neden olmaktadır. “Üretken bir geleceğe katkı sağlamak” dedi.

Platformun çözüm ortağı IDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür, “Daha iyi bir gelecek için Enerjisa Enerji, TBWAİstanbul ve IDEMA olarak uzun soluklu bir projenin ilk adımlarını attık. Hazırladığımız Türkiye Getiri Araştırması Raporu’na göre Türkiye’de işletmeler verimliliğe önem veriyor ancak verimlilikten bekledikleri asıl fayda maliyetleri düşürme ve tasarruf sağlama odağında kalıyor. Bu nedenle verimlilik yoluyla inovasyona dayalı rekabet gücü perspektifi oluşturma alanında araştırma alanında ihtiyaç ortaya çıkıyor. veri geliştirme alanında Türkiye Veri Haritası tasarımı ve geliştirilmesi “E-konsey uyumluluğu ve çevrimiçi platform tasarımı alanlarında katkı sağladık. İşbirliğimizi sürdürerek ülkemizin çevresel, ekonomik sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı kalkınma serüvenine katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.”

Türkiye Getiri Haritası ve Getiri Etüdü Raporu yayınlandı

Platformun ilk somut uygulaması olarak Türkiye’deki işletmelerin verimlilik açısından mevcut durumunu, önceliklerini, gelecek beklentilerini ve risklerini ortaya koyan kapsamlı bir araştırma yayınladı. 18 farklı il ve 12 departmandan 1.249 işletmenin katıldığı araştırmanın sektörel ve bölgesel analizlerini içeren Türkiye Getiri Haritası yayınlandı. Araştırma ve haritalama sürecinde bağımsız bir araştırma şirketinin yanı sıra ekonomi, güç ve sürdürülebilirlik konularında uzmanlaşmış akademisyenlerden oluşan bir heyet görevlendirilmiştir.

Raporda yer alan bulgular şu şekilde açıklandı:

Rapora göre verimliliği artırmaya çalışan işletmelerin oranı yüzde 22. Büyük ölçekli işletmelerde bu oran yüzde 17’ye düşüyor. İşletmeler verimliliğe önem verirler ancak verimlilikten bekledikleri asıl fayda maliyet düşürme ve tasarruftur. Bu nedenle, inovasyona dayalı rekabet edebilirliği verimlilik yoluyla artırma perspektifi artık yeterince gelişmemiştir. Malzeme tasarrufu, atık azaltma ve geri dönüşüm alanları, şirketlerin kaynak verimliliğine odaklanma çabalarına öncülük etmektedir. Verimlilik için ilk müdahale alanlarından biri bilgi analitiği yönetimi olabilir. Çünkü şirketler analiz araçlarına yatırım yapsalar da bilgiyi aktif olarak analiz edemiyorlar ve bu da bir verimsizlik döngüsüne yol açıyor. Çevresel eylemlerin maliyeti (plastik kullanımının azaltılması, karbon yönetimi ve atık yönetimi) kayda değer bir dezavantaj olarak görülmemektedir. Bu durum, işletmelerin finansmana erişimleri sağlandığında bu eylemlerin maliyetlerini bir engel olarak görmeden faaliyete geçebilecekleri şeklinde yorumlanabilir. Müşteriler tarafından daha verimli olunması en faydalı konu olarak görülse de uygun finansman imkanları hakkında bilgi verilmesi, hibeler, krediler ve kaynak verimliliği analizleri verimliliği sağlayacak ana kaynaklardır.

kizilcahamamhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu